Den 9 februari släppte Sverige restriktionerna efter två långa år av pandemi och vi går nu in i en ny tid. Efter begränsad vårdverksamhet med miljontals uteblivna läkarbesök, patienter som stått tillbaka och diagnoser som inte ställts, har vi ett stort ansvar att öppna upp och säga ja till patienten igen.
När samhället nu öppnar upp ges vi nya möjligheter att ta vara på det vi lärt oss av pandemin, förvalta nya arbetssätt och verktyg som utvecklar verksamheten och mötet med patienten. Det är en ny chans att skapa nya dialoger med patienten, att få lösa det som stått åt sidan alldeles för länge, och i möte och handling få göra lite mer än vad som varit möjligt under pandemin.
Välkomna patienten tillbaka
”Låt det bli självklart att säga ja när samhället öppnar upp. Vi har många gånger sett att öppna och välkomnande verksamheter som verkligen arbetar med patienten, istället för att sortera och skjuta ifrån sig, minskar patienttrycket och får en bättre arbetsmiljö som följd,” säger Hillevi Bengtsson, kundansvarig på Collabodoc.
Belastningen och resursbehovet upplevs oerhört stort på många vårdcentraler, något som ställs på sin spets mer än någonsin när samhället öppnar upp och vårdskulden arbetas in. Det är därför också en viktig utgångspunkt i Collabodocs arbete.
Lägre vårdkonsumtion
”Hög patientinvolvering och låga trösklar ger lägre vårdkonsumtion över tid, färre och färre inkommande telefonsamtal, bättre arbetsmiljö och en avlastad administration. Låsta verksamheter med stopp- och förbudsskyltar driver inte utveckling framåt. Därför hjälper vi fler att bli ja-vårdcentraler,” säger Staffan Bjessmo, VD på Collabodoc.
Inget är starkare än att i grunden vara generös och välkomna patienterna. Det ger dessutom ett roligare och mer dynamiskt arbete. Är du en ja-vårdcentral?
Comments